Rodzaje profesjonalnych pieców do gastronomii

W zależności od rodzaju prowadzonej działalności gastronomicznej, wyposażenie poszczególnych lokali może się znacznie różnić. Inny zestaw urządzeń występować będzie w pizzerii, a inny w piekarni. Dlatego odpowiedni wybór sprzętu, takiego jak np. piece ma ogromne znaczenie. W związku z tym w dzisiejszym artykule przedstawimy kilka najpopularniejszych rodzajów tych urządzeń i przyjrzymy się ich zastosowaniu.

Zdrowo, estetycznie i smacznie

Jednym z bardziej wszechstronnych urządzeń jest bez wątpienia gastronomiczny piec konwekcyjno-parowy. Może on być z powodzeniem stosowany we wszystkich lokalach, gdzie serwuje się dania gotowane na parze, takich jak jadłodajnie, czy restauracje. Przygotowane w tego rodzaju piecu potrawy są pyszne, zdrowe, a wszystkie znajdujące się w nich składniki zachowują swoje wartości odżywcze.

Szybkie i zawsze doskonałe pieczenie

Drugim bardzo popularnym rozwiązaniem są piece konwekcyjne, dzięki którym pieczone lub duszone potrawy zawsze będą perfekcyjnie przyrządzone. Możliwe to jest dzięki takim rozwiązaniom jak specjalnie zaprojektowany układ grzewczy oraz praktyczny termoobieg. Dzięki temu przygotowywanie potraw jest prostsze, a rezultat za każdym razem jest taki sam, bez względu, na to, w którym miejscu w piecu zostało umieszczone naczynie.

Wyśmienita pizza za każdym razem

Profesjonalny piec do pizzy jest koniecznym wyposażeniem każdego lokalu gastronomicznego, serwującego to popularne danie. Dzięki takiemu urządzeniu można przyrządzać pizzę na wiele sposobów, a zawsze będzie ona smaczna i odpowiednio, równomiernie wypieczona. Na rynku dostępnych jest wiele tego rodzaju pieców, a w zależności od wielkości naszego lokalu, potrzeb i rodzaju wyrabianej pizzy, możemy wybrać typ najbardziej nam odpowiadający.

Słodkości prosto z pieca

Wszystkie najlepsze cukiernie same wypiekają sprzedawane przez siebie przysmaki, dlatego piec dla cukierników to kluczowy element wyposażenia takiego lokalu. Urządzenia takie pozwalają na przygotowanie nie tylko ciastek, ale także tortów oraz na podgrzewanie gotowych dań. Natomiast piec piekarniczy, służący do wypieku bułek, chleba oraz innych wyrobów powinien być standardowym wyposażeniem każdej piekarni. Umożliwia on przygotowanie smacznego i pożywnego pieczywa w krótkim czasie.

Gdzie robić zakupy

Tego rodzaju wyposażenie oferują wyspecjalizowane profesjonalne sklepy takie jak Gastroplaneta.pl. Oferowane tam urządzenia pochodzą od znanych i cenionych za jakość wykonania producentów oraz dostępne są w atrakcyjnych cenach.

Brak komentarzy